Het project

Duurzame warmte uit eigen bodem.

Geothermie Plukmade is een initiatief van Aardyn, EBN, Ennatuurlijk en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. In het najaar van 2024 starten we met de voorbereidingen voor de ontwikkeling van de aardwarmtebron. Samen met tuinders, gemeente Drimmelen, En natuurlijk en bewoners gaan we in gesprek over hoe dat het beste kan. De warmte die we in Plukmade gaan produceren zal worden geleverd aan het Amernet. Hiermee kunnen aangesloten glastuinbouw en woningen worden verwarmd. De projectlocatie is gelegen aan de Stelvenseweg en het Schanseind. In onderstaande kaart is de locatie weergegeven als een oranje rechthoek.

Betrouwbare warmte voor de regio

In 2027 stopt de Amercentrale met het leveren van warmte. Geothermie Plukmade is een van de mogelijke bronnen die voor vervangende warmte zal zorgen.

Het doel van Geothermie Plukmade is om voor 1 januari 2027 aardwarmte te kunnen leveren aan het Amernet. Via het Amernet wordt de warmte geleverd aan de nabijgelegen tuinders en, wanneer die geen warmte willen of kunnen afnemen, aan de bebouwde omgeving van Breda.

Aardwarmte is één van de schoonste duurzame energiebronnen. De productie is niet afhankelijk van bijvoorbeeld zon of wind. En de kosten van aardwarmte zijn stabiel en voorspelbaar. Zo leveren we betrouwbare warmte en dragen we bij aan een toekomstbestendig kassengebied en Amernet.

Lees meer over aardwarmte op onze pagina Over aardwarmte.

Impressie van hoe de aardwarmtecentrale er uit gaat zien. Aan deze afbeelding kunnen geen rechten worden ontleend.

Planning en werkzaamheden

In het najaar van 2024 wordt de aanvraag voor de benodigde vergunningen ingediend, zoals de startvergunning. Deze wordt ingediend bij het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG). De beslistermijn voor de startvergunning is 32 weken. Hierna ligt het ontwerpbesluit 6 weken ter inzage. Tijdens deze periode kunnen zienswijzen worden ingediend. Deze worden verwerkt, waarna het definitieve besluit nog 6 weken ter inzage ligt.

Lees meer over de vergunningenprocedure voor aardwarmte op allesoveraardwarmte.nl/wetgeving.

Meer informatie over de fases van een aardwarmteproject vind je op allesoveraardwarmte.nl/van-concept-tot-uitvoering.

Op dit moment is de exacte planning nog niet bekend. Houd deze pagina in de gaten voor updates!

Meer informatie over de werkzaamheden en wat dit betekent voor de omgeving vind je op de pagina Veelgestelde vragen.